Zupčanje poštanskih maraka

Print

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

Da bi se iz tabaka u kojima se nalaze lakše odvojile poštanske marke radi se perforacija, tokom koje se u pravilnim razmacima buše rupice. To na kraju ima za cilj lakše odvajanje pojedinačnih markica iz tabaka (blokova). Neki još taj sistem nazivaju nazupčavanje. U samim počecima se radilo tako da su se markice isecale na licu mesta pre stavljanja u promet, međutim sa uvođenjem perforacije sve je postalo značajno lakše.

U ranijem periodu dok su marke imale veću ulogu, raznim tehnikama se pokušavalo da se spreči falsifikovanje poštanskim maraka. Tako da sad imaju serije maraka gde je horizontalno perforiranje u tabacima (ark) rađeno sa drugačijim rasporedom rupa od vertikalne perforacije. Ili su u sklopu alata za perforaciju postavljani na određenim rastojanjima posebni zupci, uži ili širi, sa ciljem sprečavanja falsifikovanja.

primer filatelia

primer iste poštanske marke, sa zupčanjem i bez zupčanja, slika preuzeta sa wikipedia.org

Od klasičnog zupčanja postoje odstupanja za markice koje su izdavane u karnetima i nekim drugim specifičnim izdanjema, kao što su markice sa automata.

Kako je u pitanju rad na modrnim mašinama koje imaju veliki protok materijala u kratkom periodu, dešavaju se greške da se na pojedinim listovima odradi pogrešna perforacija, pošto se taj list pomerio u mašini. U osnovi se takvi listovi izbacuju iz onoga što će biti ponuđeno na tržištu, ali se povremeno nešto i provuče i bude pušteno u opticaj.

Greška sa perforacijom

 

Za proveru raspored zupčanja u filateliji se koriste zubomeri. Oni mogu biti napravljeni od različitih materijala. U poslednje vreme su uglavnom na tvrđem kartonu, dok su pre bili od metala. Zupčanje se meri tako što se proveri broj zubaca na dužini od 2cm.